Nootropics

· 4 min read
Nootropics

Kroppen består av många olika ämnen som i ett dynamiskt system omvandlas till det som behövs. Svårt att veta vad som behövs och i vilken kombination när det finns tusentals olika ämnen att ta hänsyn till. Och en del problem kan sakta ha byggts upp över många många år. Kombination av gener, sjukdomshistoria, mat och livsstil påverkar vad som behövs.

Har också fått ett nytt perspektiv på hur snabbt saker händer i kroppen. Ibland står det att vissa mediciner tar 30 minuter att få effekt. I andra fall är det något du ska ta så kanske det får effekt efter en månads användning. Men kemiska reaktioner sker i kroppen i en väldigt hög takt. Varje muskelrörelse eller tanke involverar neuroner som interagerar med molekyler snabbt snabbt snabbt för att vara redo för nästa reaktion, många gånger i sekunden.

Något du stoppar i munnen kan få effekt inom några sekunder. Även innan ämnet kommit ned i magen kan en del av det ha tagit upp genom huden eller på insidan av munnen. Efter en minut har blodet tagit det till alla delar av kroppen. Om det är något som behöver processas av levern tar det längre tid.

Jag tänker som så att om du ger kroppen något den behöver borde du kunna märka effekten av det ganska snabbt. Kroppen går genom cykliska processer vid varje måltid och sedan varje dag med sömnen. Så om du inte märker en tydlig effekt inom några dagar har du nog ännu inte hittat vad kroppen behöver. Vissa saker tar iofs längre tid. Men även dessa längre processer fungerar som bäst när kroppen har gott om energi för att ta hand om sig själv. Så att du sover perfekt och mår perfekt är en bra indikation även för det. Tror jag.

Och allt i vår miljö har effekt inte bara det som säljs som medicin eller kosttillskott. Luft, mat, kläder, osv. Att något är naturligt betyder inte att det är bättre. Vi kan mycket väl hitta nya molekyler som fungerar bättre än något annat i mänsklighetens historia. Men det här handlar om många komplexa sammanhängande självbalanserande system. Och dessa balanser har utvecklats genom evolutionen baserat på den miljö människan har levt i. Många problem och sjukdomar idag är en effekt av att vi inte är anpassade till den miljö vi lever i idag.


Den biologiska forskningen är lite som när en programmerare ska ta över och förstå ett extremt stort och komplicerat system. Det är en väldigt omständlig process. Tar en massa tid. Och de effekter eller buggar du ser beror på många olika faktorer och kan ofta vara väldigt svårt att reproducera dem.

Jag finner det ganska primitivt att de flesta varningar och listor på sidoeffekter bara radar upp dem och inte går in på detalj om VAD det är som gör att just de sidoeffekterna kan uppstå.

Och samtidigt vill du även veta vad du ska kombinera respektive substans med, baserat på vad just du behöver för tillfället och hur substansen verkar i kroppen.

Tänk om vi skulle göra buggrapporter som vi behandlade medicinsk forskning. "I 53% av fallen producerade programmet önskat resultat", utan att gå in på just vad som gjorde att det blev så.

Alla borde ta reda på sin egna DNA. Där till borde alla göra återkommande tester inklusive standard blodanalys, tarmbakterier, organiska syror och en hel del annat. Svårt att debugga systemet annars.

Utan det får man i stort sett pröva sig fram och uppmärksamma effekter på måendet och andra externa tecken.


Har studerat en massa de senaste åren och använt ca 70 olika produkter så vet knappt var jag ska börja. Just nu tittar jag närmare på NAC och relaterade ämnen.

Jag gör inte större skillnad mellan sjukdom och optimal hälsa eller medicin och mat.

Jag har i princip slutat äta mat och börjat intaga ämnen kroppen behöver. Exempelvis Huel, sallader, bönor och fetter.

Växter har använts som mediciner under större delen av mänsklighetens historia. Mycket av det som säljs som kosttillskott är gammal naturmedicin. För en del av dessa ämnen är det nog så att de skulle receptbeläggas om det inte vore för att det är saker som ingår i traditionella maträtter.

Saffran är exempelvis en mycket potent medicin men också en krydda.

Och bara för att ämnen är syntetiska betyder det inte att de är farliga eller bara har medicinsk användning. Väldigt mycket i vår processade mat nu för tiden är syntetiskt framställt.

Kroppen har mängder med självreparerande processer. Många sjukdomar kan botas genom att ge kroppen bättre förutsättningar att läka sig själv. ... Eller i andra lägen, hanteras genom att anpassa miljön för att minska negativa konsekvenser.


Nootropics är ämnen som du blir smartare av och som inte har biverkningar. Det kan handla om att påverka minne, koncentration, vakenhet, välmående, motivation och annat. Nootropics inkluderar en del saker som inte räknas som kosttillskott. Kaffe, socker, the. Och även syntetiska ämnen som racetams.

Nootropics kan kompensera för problem eller brister på andra områden. Det kan hjälpa kroppen att uppnå optimal förmåga. Exempelvis ge kroppen resurser och energi att läka sig själv.

Ju friskare du är, desto mindre behöver du. Men även vid optimal hälsa kan det hjälpa. För kroppen växlar ju mellan olika tillstånd. Kroppen växlar mellan vila och aktivitet. Och om du en period ska utöva en viss aktivitet så kan du hjälpa kroppen med att ta ett ämne för det den behöver just då.


Förutom Huel och extra vitaminer/mineraler har jag passat på att pröva lite andra saker för att se effekten på de problem jag haft under flera år.

Huel självt hjälpte till 90% så det ensamt har varit tillräckligt. Men det inspirerade mig till att se om jag kunde komma åt vad som orsakat mig problem, även då jag inte vet vad orsaken varit.

Därför har jag tagit en del saker för att stärka kroppens självläkningsförmåga. Samt en del saker för att motverka eventuella infektioner av svamp, bakterier eller virus.Så jag har även tagit

  • Oleuropein
  • Lactoferrin
  • Broccoli sprouts
  • Nicotinamide Riboside
  • Acetyl-L-carnitine

+ lite annat som kommer tillsammans med dessa + en massa motion + intermittant fasting + bulletproof kaffe.

Jag kör även med Gurkmeja, Ingefära och Vitlök och svartpeppar.

[[https://www.facebook.com/aigan/posts/10156200001787393]]

Written by Jonas Liljegren
Exploring unconventional methods in technology development to shape a better future.
π