Re-botad

Efter flera års experimenterande mår jag nu bättre än någonsin.

· 5 min read
Re-botad

Efter många år är jag åter tillbaka på "normal" kapacitet. Det har tagit lång tid att reda ut alla detaljer och kombinationer och se effekten över tid. Även om jag mått bra i perioder har det blivit olika typer av återfall nån gång i veckan eller månaden eller halvåret. Jag har hela tiden velat avvakta innan jag skrivit om det för att komma närmare sanningen.

Det är fortfarande instabilt. Jag behöver vara noggrann med vad jag äter och behöver ett antal kosttillskott. Mitt mål är friare kunna äta olika saker och att inte behöva tillskotten. Men å andra sidan mår jag bättre nu.

Det väldigt obehagliga trycket över bröstet har inte kommit tillbaka. Det jag upplevde som dålig blodcirkulation där armar och ben och hela kropp somnat har inte kommit tillbaka. Problemet att andas på natten har inte heller kommit tillbaka. Det är några av de saker som ofta dök upp på nätterna och under lång period hindrade mig från att sova och dessutom gav mig väldigt mycket stress.

En del andra saker har jag haft med mig större delen av livet sedan skolåren. Jag har ofta upplevt trötthet under dagen. Jag har periodvis haft huvudvärk som gjort att jag bara kunnat ligga ned och försöka vila. Det har oftast blivit värre på sommaren eller när jag varit ute och rört på mig. Har även större delen av livet upplevt ett hypnagogt tillstånd där jag vid insomnandet upplevt mitt sovrum annorlunda. Allt det samt även tandvärk är borta nu. Så på sätt och vis mår jag bättre än någonsin nu. Jag kan uppleva hur en del av detta i vissa situationer delvis kommer tillbaka men nu vet jag mer hur jag kan undvika det.

De provsvaren och rekommendationer jag fick från Funmed har visat sig fungera bra när jag väl lyckats bearbeta hur jag kunnat implementera det. Jag vill göra återbesök men det har tagit så lång tid för mig att reda ut alla delar och senaste tiden har jag äntligen haft energi för annat än min hälsa och då har jag varit upptagen med annat istället.

Det främsta jag gjort är att undvika att mata dåliga tarmbakterier. Detta pga provsvaren för metan-SIBO som antyder att jag haft arkaer i tunntarmen som livnärt sig på sockerarter. Med eliminering av korta kolhydrater har jag undvikit allt relaterat till mjölk och spannmål inklusive många tillsatser så som maltodextrin och liknande. Korta kolhydrater har ofta resulterat i inflammation på nytt så som trötthet, huvudvärk, halsvärk och tandvärk.

Jag har även undvikit oljor som kan leda till inflammation. Med det försvinner tyvärr alla chips, rostade nötter och i stort sett all processad mat. Istället använder jag kokosolja, kallpressad olivolja, ghee och naturliga fetter från kött.

Provsvaren inkluderade imuPro som testade intolerans mot ett hundratal olika ämnen. Detta har jag kombinerat med FODMAP som rekommenderats för att behandla SIBO, samt allmänna rekommendationer för antiinflammatorisk kost, så som Paleo och lågkolhydrat.

En annan sak som fungerat väldigt bra är periodisk fasta eller matfönster. Att bara äta under kortare period på dygnet och på så vis ge kroppen mer tid att återhämta sig. Det är också relaterat till Ketosis och ett lägre och jämnare blodsocker som ger mental energi och ork som räcker länge. Jag har vanligtvis tillräckligt energi för nästan två dygn efter att jag ätit. Det betyder att jag klarar mig ganska bra med att bara äta på kvällen. I samband med det har jag också gått ned i vikt vilket även det givit mig mer energi.

Testerna visade även på en del ämnen jag hade för lite av. Den visade på väldigt stor brist på riboflavin (vitamin B₂). Vanligtvis är det mjölksyrebakterier som producerar riboflavin. Tyvärr har andra bakterier dominerat och jag har haft svårt att återinföra dem eftersom jag fortfarande behöver undvika allt som mjölksyrebakterierna vill ha. Så än så länge behöver jag minst 100 mg riboflavin om dagen vilket är ca 8000% av DRI. Tack vare det slipper jag att armar och fötter somnar. Detta var i princip den sak som jag först sökte hjälp för och som ingen läkare på vårdcentralerna lyckats hjälpa mig med.

Jag vet inte varför med jag har inte kunnat använda multivitamineraler. När jag tagit dem har det resulterat i närvvärk som försvunnit först efter ett pr veckor efter att jag slutat med dem igen. Jag har därför kommit fram till att jag behöver en sammansattning speciellt anpassad till mina behov så jag har ganska många separata burkar med de B-vitaminer jag behöver lite extra av. B12 har jag exempelvis snarare för mycket av och ska inte ta mer av. Utöver detta tar jag även D-vitamin, magnesium, NAC och ALA.

Innan jag anlitade Funmed hade jag experimenterat en hel del på egen hand med kosttillskott och nootropics. Då gjorde jag det bland annat eftersom privatläkare är väldigt dyrt, men så här i efterhand kan jag konstatera att det skulle varit mycket billigare att gå till Funmed direkt. Har säkert spenderat mycket mer på alla olika kosttillskott jag provat. Har även bytt ut säng, madrasser, solskydd, mat, och massvis med motion och fysiska övningar. Men i slutändan var allt jag behövde de direkta testerna som visade på behovet av B2, samt att undvika all inflammatorisk mat.

Jag är av den personligheten att jag har svårt att göra något utan att ägna mycket tid åt att tänka på det. Så därför har jag i de flesta delar av mitt liv hittat sätt att förenkla min vardag. Har inte velat spendera tid på mat. Men nu har det blivit ganska mycket matlagning ändå. Dock har jag någorlunda rutin på det nu. Jag får lite motion när jag går och handlar mat och då har jag mina brusreducerande hörlurar så jag kan lyssna på något intressant under tiden. Och när jag är hemma och fixar mat sitter jag för det mesta framför min dator med Youtube.

Så just nu består min mat oftast av olika varianter med fläskkött, lax, rotfrukter och grönsallad. Jag sätter på ugnen, börjar skiva palsternacka, rotselleri, potatis och aubergine. Lägger dem i ugnsform, saltar och häller på en kolossal mängd med olivolja. Värmer upp stekpanna, häller i Ghee och steker kött eller fisk. Lägger upp grönkål. Ibland med ruccola, spenat och annat. Ibland med gurka och tomat. Ibland med äppelcidervinäger. Och så valnötter. ... Resultatet är ju i princip Pommes frites, fast mycket godare. Och tillräckligt för att bli mätt.

Skulle jag rekommendera ändring av mat, föreslår jag att du börjar med ett par månader med ketogen kost för att bli ordentligt "fat adapted". Dvs börja med att undvika alla kolhydrater tills du vant dig vid det. Men rotfrukterna har fungerat bra för mig under ganska lång tid nu. Och det är tillräckligt gott för att motivera mig att fortsätta med det. ... Och det tar hänsyn till allt jag lärt mig om vad jag inte ska äta.

Målet är att kunna äta mer normalt men vet inte hur lång tid det tar och är också osäker på hur mycket jag saboterar för mig själv när jag äter annat. Till och med vissa fyllnadsmedel och tillsatser till kapslarna med kosttillskott har ämnen som jag bör undvika. Men just nu verkar det som att jag någorlunda kan hantera en vanlig pizza kanske varannan vecka. Möjligen med en halv vecka med problem efter det som pris. Men just nu är jag ganska bra med den rutin jag har för min mat.

Senaste månaderna har jag också jobbat med att komma ikapp på mitt jobb efter en längre period med mindre aktivitet och vila. Så den energi jag har nu har jag lagt huvudsakligen på programutveckling. Andra saker så som datorspelande har huvudsakligen varit sådant jag gjort när jag inte haft mental energi för annat.

[[https://www.facebook.com/aigan/posts/10158343743412393]]
[[https://twitter.com/aigan/status/1445469082627678216]]

Written by Jonas Liljegren
Building modern web components on reactive state semantic graphs. Passionate about exploring unconventional methods in technology development to shape a better future.
π