SIBO-kur

· 2 min read
SIBO-kur

Enligt tradition passar jag på att fasta efter fettisdagen. Men den här gången har jag istället satt igång med min SIBO-kur. Testresultaten visade tydligt på metan-sibo, och det kan vara klurigt att bli av med det. Men som ett första steg har jag kört en period nu utan fiber och kolhydrater. AKA carnivore-diet. I mitt fall Smörkaffe och kött. För säkerhets skull undviker jag till och med peppar ett tag.

Nästa steg är att köra strikt FODMAP + ett antal örter som ska ta död på bakterier och "arkéer" i tunntarmen. Bland annat vitlök, oregano och berberin.

Om allt detta funkar bör jag återfå kapacitet att kunna äta mindre nyttig mat utan att krascha dagarna efteråt. Just nu har jag väldigt bra energi så länge jag inte äter bröd eller liknande.

Normalt så ska tunntarmen inte ha några bakterier. De ska bara finnas i tjocktarmen.

När de hamnar i tunntarmen så tar de näring så dt stör hela kroppen och brövar dig på energi och massa annat och det bildas en del ämnen. ...

Andingstesterna jag gjorde mäter vad och var i tarmarna som jag har bakterier. Dvs jag gjorde andningsprov var 20e minut i ca 90 minuter eller vad det var och de mäter vätgas och metangas. Testet visade på metangas i tunntarmen och det är en effekt av bakterier och arkaer.Och för att bli av med dem fick jag i princip 3 alternativ och jag läste på lite på nätet också. Men grunden för alla varianter var att hålla mig till fodmap som specificerar vilken mat som INTE föder fel bakterier i tarmarna (både tunn- och tjocktarm)

Jag började med ca 10 dagar carnivore med syftet att i princip svälta bakterierna för att de livnär sig på fibrer (som finns i allt från växtriket)

Nu kör jag en slags örtbaserad antibiotika tillsammans med fodmap. Det är för att örterna har ämnen som dödar bakterierna och det tar jag med fodmap och har lite fibrer och annat som matar bakterierna tillsammans med örterna som dödar dem.

Om ca 3-4 veckor så blir det probiotika för att hjälpa återställa rätt bakterier i tjocktarmen + fortsatt fodmap i ett par månader till eller vad det var. Och om allt det lyckas så ska jag kunna äta lite mer normalt efter det igen....

Jag fick extremt positiv effekt av carnivore-dieten. Typ mer energi än senaste 20 åren eller så. Osäker på varför. Men det finns en hel del som visar på att det kan vara en väldigt bra sak att göra, men troligen bara under begränsad tid. ... Men det beror ju på läget. Dvs det kan hjälpa mot saker som i mitt fall SIBO, eller i olika fall av autoimmunsjukdomar.

[[https://www.facebook.com/aigan/posts/10156992739862393]]

Written by Jonas Liljegren
Exploring unconventional methods in technology development to shape a better future.
π