Ekonomisk imperialism

Ekonomisk krigföring och sofistikerad propaganda. Ingen kris går outnyttjad för globala intressen.

· 2 min read
Ekonomisk imperialism

USAs manipulation av andra länders politik är långtgående. De hundratals militära operationerna och inverkan på demokratiska val är bara toppen av isberget. Så mycket mer görs med ekonomisk krigföring och sofistikerad propaganda. Bit för bit flyttas positionerna fram. Ingen kris går outnyttjad för globala intressen.

Under tiden som folk samlar in pengar för hjälp, hovar världsbanken och IMF in miljarder med pengar från Ukraina. Och som vanligt är det för att sätta landet i beroende och skuld så de kan styra och vidare exploatera.

The IMF holds more than a half of that Ukraine debt at $13.4 billion with $2 billion in debt payments owed this year. The IMF says it’s not in the business of debt forgiveness

2020 tillträdde Magdalena Andersson som ordförande för IMF:s högsta rådgivande organ. Och nu vill hon lämna över Sverige till Nato?


2007 publicerade Naomi Klein sin bok "The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism". Globala makthavare utnyttjar kriser för att flytta fram sina positioner. Det kan handla om nya regler som hjälper redan etablerade företag att behålla sitt övertag. Det kan handla om ökad kontroll av individer genom övervakning, restriktioner eller förbud.

Ekonomisk skuldsättning är en av de främsta vapnen för att tvinga länder att släppa in multinationella företag. Det hände med Sverige 1992 och det har hänt med alla länder som försökt att hitta alternativ till att gå med på världsbankens regler.

  • Kriser och hot har alltid använts för att få andra att gå med på saker som inte är vad som är bäst för dem.
  • Falska motsättningar används. Genom att presentera ett par olika val missar vi att det finns helt andra val som inte alls pratas om.
  • När vi stressas att fatta beslut snabbt är det stor risk att andra saker följer med som vi missar för att fokus ligger på det mest synliga.
  • Följ pengarna.

Jag såg nyligen ett avsnitt från Empire Files som handlar om hur krisen i Venezuela (2015-2019) utnyttjats för att ge en falsk bild i propagandasyften. Inte för att jag litar på att allt som sägs av andra sidan är korrekt eller rättvisande, men det ger en bättre bild att höra olika perspektiv i en fråga.

Fundera gärna på hur land efter land systematiskt nedmonteras. Speciellt länder som försökt att stå utanför USAs inflytande. Videon i fråga har flaggats och troligen för att någon inte vill att du ska få höra andra perspektiv i frågan.

Alla dessa saker är mer komplicerat än något jag kan uttrycka med ord här. Det är inte specifikt USA, Nato eller världsbankerna som är problemet, utan snarare ett helt nätverk av olika intressenter som använder alla tillgängliga medel. Ett ord för det är ekonomisk imperialism.


Kommentera gärna på facebook för mitt inlägg om Ukraina eller Venezuela.

Written by Jonas Liljegren
Exploring unconventional methods in technology development to shape a better future.
π