Mediaserver

· 2 min read
Mediaserver

Min gamla tjock-tv har funkat bra men idag tog jag steget att byta ut den mot en lite nyare tv som jag fick ärva från mina föräldrar. Det tog emot att bära ut en fullt fungerande tv. Men den nya har digital-ingångar (hdmi) och det betyder att jag nu kan använda Chromecast. Jag har även lite tankar på att låta mitt hat för konsoller vila och köpa en PS4...

Men till att börja med tänkte jag se om jag kan sätta upp en DLNA-server på min dator och på så sätt komma åt filmer, musik och kanske även casta själva skärmen till TVn för full flexibilitet. ... Det skulle då ersätta den gamla analoga 15 meter långa svideo-kabeln jag användt i ganska många år nu. (tillsammans med kablar för ljud och usb-kabel för fjärrkontroll via LIRC)

... Så var det ju det där att jag vill kunna spela inte bara mina android-spel utan även Steam-spel och så är det ett par spel exklusivt till PS4 som jag skulle vilja ha och då börjar det bli lite besvärligt att ha allt samlat och prydligt. ...

Jag vill att de olika systemen ska fungera tillsammans. Nu kan jag nästan välja en film från valfri plats (linux, windows, telefon, webben) och spela upp den på valfri plats (dator, telefon, tv). Jag skulle vilja kunna göra samma sak med spelen. Steam gör det ganska bra för jag kan komma åt mina spel från valfri dator och ofta även oberoende av om det är pc, mac eller windows. Men PS4 verkar inte vilja samarbeta med andra plattformar. Jag kan inte spela mina steam-spel på PS4 och inte spela PS4-spel på windows/linux även om det är samma spel som jag redan köpt på exempelvis Steam.

Mitt nätverk ser ungefär ut såhär:
Internet -> ADSL -> GNU/Linux -> Wifi-switch -> Chromecast. Så min dator har fast IP och agerar NAT för Wifi-switchen på 192.168.0.0 som i sin tur är egen NAT på nätet 192.168.1.0. Och DLNA och Chromecast agerar på det lokala nätet verkar det som. Men min server ligger inte på samma nät och det är antagligen därför min minidlna inte är synlig direkt. Det fungera rändå med Chromecast via BubbleUPnP men andra enheter kan inte se min server

Ok, nu har jag en ny wifi, konfigurerad som "access point" så nu kan jag komma åt min media center även från PS4.

[[https://www.facebook.com/photo?fbid=10153051300207393&set=a.10150314303607393]]

Written by Jonas Liljegren
Building modern web components on reactive state semantic graphs. Passionate about exploring unconventional methods in technology development to shape a better future.
π