Metaverse

· 5 min read
Metaverse

Facebook har genomgått många förändringar sedan starten ca 2004. Jag gjorde något liknande på mitt universitet med en webbkatalog med bilder på alla studenter. Sedan dess växte Facebook ganska organiskt och utökades från Harvard till att inkludera fler universitet och öppnades senare även människor utanför universiteten. Det byggdes från starten med värderingen att göra så mycket information om människor som möjligt tillgängligt för alla, så du kan kolla upp vem det var du träffade på senaste studentfesten.

Jag har med intresse följt med in utvecklingen via bland annat Facebooks årliga konferens F8. Jag gillar det Mark Zuckerberg försökt göra. Speciellt med utvecklingen av metadata för att få fram mer användbar data om människor och deras intressen. Förut var tidslinjen mer i fokus, där du kunde gå tillbaka i tiden och se sammanfattning år för år vad som hänt i en persons liv. Du kunde söka på människor i närheten av där du bor som har en viss uppsättning av intressen, osv. En del av detta har återuppstått med Facbooks dejtingfunktion nu.

Allt detta skulle fungera så mycket bättre om det inte vore för att många människor medvetet ljuger om sig själva för undanhålla information från Facebook. Ett universellt uppslagsverk om alla människor skulle vara väldigt användbart. Speciellt för sådana som jag som ogillar de "vanliga" sätten att ta kontakt med människor och upprätta sociala relationer, och som dessutom har dåligt minne för namn och verkligen behöver en book of faces för att leta upp vem som är vem, vad den heter och har för intressen osv.

Så Mark Zuckerberg och Facebook har alltid byggt på öppenhet men de har tvingats att implementera sätt att försöka tillgodose folks önskemål om personlig integritet. En annan sak som förstört användbarheten är när information och metadata anpassas för att nå maximal räckvidd. Saker som görs för att tjäna pengar eller öka spridningen av specifikt innehåll.

En gång i tiden hade vi sidor på Facebook som representerade gemensamma intressen som inte hade någon enskild organisation eller person som ägare, utan snarare något som alla tillsammans bidrog till, ungefär som artiklar på Wikipedia. Under många år hade även Facebook ambitionen att förbättra metadata kring inlägg för att göra innehållet mer sökbart. Dvs att mer exakt förstå relationen mellan dig och dina aktiviteter och intressen. Förstå vad som är platser, event, grupper, aktiviteter, relationer, osv. Bland annat genom Open Graph och även genom schema.org som lanserades av Microsoft och Google. Information finns i metadata i grupper, sidor och inlägg genom inställningar om vad det är för typ av grupp, plats, intressen, osv. När du postar kan du koppla inlägget till platser, personer och specifika aktiviteter, så som Celebrating, Watching, Attending, Reading, Playing, Supporting, osv.

Allt detta skulle vara fantastiskt bra för att hitta din nya bästa vän eller en grupp eller person som kan hjälpa dig med vad du vill göra. Det kan också användas för att välja ut de mest intressanta nyheterna och inläggen att visa dig. De är också värdefulla för företag som vill göra reklam för saker då FB kan använda all information för att nå exakt rätt människor för respektive annons. Denna information var också av intresse för NSA och andra aktörer som nästan sedan starten i hemlighet samarbetade med Facebook för att få tillgång till all information för att samköra den med andra databaser. (Se Information Awareness Office.)

Jag har också följt Oculus med stort intresse. Jag har fingrat John Carmack sedan Doom 2. Finger är ett kommando på Unix för att få information om en person. Den inkluderar texten från filen .plan i din hemkatalog. Där höll Carmack världen uppdaterad om sin utveckling av Quake. Jag verkligen älskar att lyssna på allt John Carmack pratar om. Han är oerhört intressant att lyssna på. Efter att ha revolutionerat världen med 3D-grafik med Doom och Quake gick han vidare till Oculus för att optimera systemet för Virtual Reality. Höjdpunkten för den årliga konferensen har alltid varit sessionerna med John Carmack. Han var med när Oculus tog kontakt med Mark Zuckerberg vilket resulterade i att Facebook köpte Oculus. John Carmack har också byggt raketer och har kontakt med Elon Musk som också beundrar honom. Carmack har på senare tid gått över till att jobba med AGI. Dvs artificiell intelligens av den sort som kan ta oss över singulariteten.

Oculus har också Michael Arbrash som är mycket intressant att lyssna på. Han jobbar med den långsiktiga utvecklingen av hårdvaran och vetenskapen för att förbättra Virtual Reality. Kan verkligen rekommendera alla hans föredrag om vad de jobbar på för framtiden. I slutändan kommer det inkludera direkt koppling till hjärnan där du helt kan transportera dig till en annan värld.

Jag tror verkligen att Mark Zuckerbergs entusiasm och optimism för Virtual Reality är genuin. Men det är verkligen komplicerat hur drömmen kan uppnås när du tar hänsyn till hur andra företag också vill dominera, hur folk vill behålla sin integritet och kontrollera hur deras information används, och hur du gör allt detta på ett lönsamt sätt. Att lösa allt detta och samtidigt skapa något som folk vill använda är inte lätt.

Facebook växte sig stort när de faktiskt erbjöd något som folk ville ha. På senare år har de inte lyckats fortsätta växa då ungdomar har valt andra plattformar. Satsningen på Virtual Reality är en satsning på vad som kanske kommer att bli stort längre fram. Det är inte en organisk utveckling och är därmed något som troligen kommer kosta en massa pengar och ta flera försök innan de hittar något som kan bli populärt.

Magic Leap är ett annat företag som hade stora planer för Metaverse. En slags World Wide Web som du kan hoppa in i och leva ditt liv i 3D. Den baserades på ett lager ovanpå vår värld, där du kan placera virtuella föremål på en plats som andra sedan kan upptäcka när de besöker samma plats. Ett ord för det är Augmented Reality. Det är en av de saker som har stört chans att bli riktigt stort.

Drömmen för Google Glasses var att skapa det ultimata gränssnittet för Google Maps. Dvs att du kan se dig omkring i stan och få aktuell och anpassad information om det du tittar på. I en sådan värld behövs inte längre några skyltar eller plakat eller texter i den fysiska världen. Du kan titta på en hållplats och se om hur många sekunder just din transport kommer. Du kan se på en restaurang och se vad de serverar, filtrerat med dina preferenser för mat och priser. Du kan se på en person som går förbi och se deras namn, intresse och singelstatus. Du kan se på svamp och direkt se om den är ätlig eller giftig. Och du kan hitta dit du ska genom att vägen dit blir en yellow brick arrow. Allt direkt i världen omkring dig utan behov av att se på eller hålla en mobiltelefon i handen.

Magic Leap är en fantastisk teknologi men de blev tvungna att satsa på företagskunder för priset är för högt för privatpersoner i nuläget. Google Glasses var före sin tid men utvecklingen fortsätter och de börjar närma sig verkligheten. Microsoft Hololens har en liknande teknologi och även de vänder sig huvudsakligen till företag pga priset och för att det är enklare att göra användbara saker när det sker inom det begränsade området av ett företag där de inte har samma problem med hänsyn till personlig integritet. Och Facebook har sedan ett par år tillbaka jobbat på liknande glasögon för att göra något liknande Google Maps.

Men för att verkligen se den sociala motsvarigheten till World Wide Web i Virtual Reality bör du snarare se på MMORPG så som World of Warcraft. Det spelet hade funktionen av vad som är drömmen för Metaverse. En samlingsplats där många levde sitt liv, träffade vänner och gjorde saker tillsammans. Ett annat tidigt exempel är Second Life. EVE Online är fortfarande ganska populärt och är ungefär lika gammalt som Facebook.

Nu har Facebook företag bytt namn till Meta. Troligen från att distansera sig från alla kontroverser från senaste tiden. Men också för att hitta en ny väg in i framtiden. Men jag tror de borde se mer på vad det är som gör ett community till en plats där du vill träffa dina vänner och göra till ditt hem. De borde se mer på vad det är som är så attraktivt med Minecraft, Roblox och Fortnite. Om något är det dessa som är dagens Metaverse.

Metaverse

[[https://www.facebook.com/aigan/posts/10158396739372393]]
[[https://twitter.com/aigan/status/1456637054385889286]]

Written by Jonas Liljegren
Building modern web components on reactive state semantic graphs. Passionate about exploring unconventional methods in technology development to shape a better future.
π