Chromium tar över

· 1 min read
Chromium tar över

Är det dags att ge upp idén om att ha olika webbläsare som konkurrerar med varandra? Firefox, Safari, IE/Edge och Google Chrome.

Trots att MS Windows kommer med IE/Edge och Mac med Safari, har Chrome stadigt tagit över mer och mer för varje månad.

Chrome har senaste halvåret rusat förbi alla och har nu över 50%. Lika mycket som alla andra tillsammans. (Mobilt och desktop sammanräknat. Siffror varierar beroende på källa och hur du räknar.)

Jag använder mestadels Firefox för jag vill stödja fri och öppen programvara och inte bidraga till att ett visst företag dominerar. Men utvecklingen har gått riktigt snabbt nu och Mozilla Firefox hänger inte med.

Safari kommer antagligen fortsätta dominera på Mac/IOS eftersom det är ett monolitiskt slutet system. ... Men det ser inte så bra ut för Firefox.


Nästan alla webbläsare använder antingen Webkit eller Gecko som HTML-rendering. Båda är open-source. Det är i stort sett anledningen till att det kan finnas så många, för det är ofta inte mycket mer än skalet som är olika. (IE/Edge har dock sin egen.)

Mozilla introducerade Chrome som ett sätt att använda Gecko och skapa egna skal. Så du kan nästan göra det utan kod. Användandes RDF. ... Sen snodde Google det namnet för sin egen webbläsare.

(Edit: 2019 gav Microsoft upp och gick över till Chromium.)

[[https://www.facebook.com/aigan/posts/10153728438692393]]

Written by Jonas Liljegren
Exploring unconventional methods in technology development to shape a better future.
π